Süt ve Bal (Rupi Kaur) | Kitap Yorumu

Şair: Rupi Kaur, Çevirmen: Elif Tozlu,
Yayınevi: Pegasus Yayınları

Kitap; sancımak, sevmek, kırılmak ve sağalmak olmak üzere dört kısımdan oluşuyor. Şair her bir bölümde aslında hislerinin dönüşüm sürecini kaleme almış. Bu hislerinin doğduğu yer olan ailesinden başlayarak aşk hayatına, insan olmaya, kadın olmaya ve nihayetinde kendisi olmaya dair düşüncelerini şiirleri aracılığıyla aktarmış.

Serbest nazımla yazılmış şiirleri severim. Sevgili Sylvia Plath vesilesiyle bilgi edindiğim gizdökümcü (itirafçı) şiir ismiyle bilinen ve şairin şiirlerinde kendinden ve kendiyle ilgili itiraflarından bahsettiği, şiir ile şairin fazlasıyla özdeşleştiği şiirler ise en çok ilgimi çekenlerdir. Rupi Kaur da bu akımın özelliklerini gösteren, şairi olan kendisinin yaşadıklarını anlatan şiirler yazan bir şair. Ancak... Her ne kadar şiirin bu esnetilmiş halini okumaktan keyif alsam da, şiir türünün edebi zevk vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bir şiiri okuduğumda kelime kullanımı beni etkilemeli. Şiir sade bir dil ile kaleme alınabilir ancak benim önemsediğim nokta, o kelimelerin birbirleriyle paslaşması, adeta dans etmesi. Şiir benim için biraz da budur: Kelimelerin ve hislerin dansı.

Rupi Kaur'un dizeleri de onun düşünce ve his dünyasından izler taşıyan, kendi içinde basit ama hoş bir ahengi olan dizeler barındırmakla birlikte, benim için yetersizdi. Bu dizeleri okurken sanki şiir değil de birisinin günlüğünü okuyormuşum gibi hissettim. Hatta keşke bu dizeler tamamen düzyazı formunda yazılsaydı da, kendisinin düşünce yazılarını okusaydım diye düşündüm. Şair, hislerini etkileyici bir şekilde anlatmakla birlikte, bir şaire değil de bir yazara benziyordu.

Beni etkileyen bir kitap olmadı ancak okuduğum için de memnunum. Başucu kitabı tadında ara sıra okunabilecek bir kitap. Özellikle bazı dizeler ise kişinin kendini önceliklendirmesini aklından çıkarmaması için hatırlatıcı özelliğinde. Hatta sırf bu özelliği nedeniyle kitap benden geçer not aldı.

Hoşça ve kitaplarla kalın.


ALINTILAR

bana karşı sevgi dolu olmayı beceremedin diye suçlamıyorum seni. (Sayfa 37 - sancımak)


ben senin kızınım. beni sevdiğini söylemek için bildiğin tek yol havadan sudan konuşmak, biliyorum. çünkü benim de bildiğim tek yol bu. (Sayfa 37 - sancımak)


sen bütün umutlarımın insan suretine bürünmüş halisin (Sayfa 49 - sevmek)


inanmak ile 
körü körüne beklemek arasındaki 
ince çizginin adısın sen 
(Sayfa 52 - sevmek)


kendimi sevmekle öğreniyorum onu sevmeyi (Sayfa 55 - sevmek)


eğer seninle olmak istiyorsa olur bu kadar basit (Sayfa 85 - kırılmak)


oldukları gibi 
görmüyorsun insanları 
olabilecekleri gibi 
görüyorsun 
(Sayfa 106 - kırılmak)


senin hayatının içine
eklenemem ben
tek istediğim 
birlikte bir hayat kurmakken 
(Sayfa 117 - kırılmak)


kim kandırdı seni 
kim inandırdı 
başka birinin 
seni tam yapacağına 
(Sayfa 154 - sağalmak)


güzel 
tehlikeli 
gürültülü 
yumuşacık 
nasıl istersen öyle 
yeter ki açsın tomurcukların 
- okura 
(Sayfa 158 - sağalmak)


kendini nasıl seviyorsan 
öyle öğretirsin başkalarına 
seni sevmeyi 
(Sayfa 186 - sağalmak)


hayatının geri kalanını 
geçirmek istediğin kişi 
herkesten önce 
kendin olmalı 
(Sayfa 198 - sağalmak)


gözlerin insanların içindeki iyiliği görsün hep. işin hep iyilik olsun. birbirimizi hep böyle görelim. kainatın sunduğu tüm güzelliklere vurulmaktan geri kalmayalım. hep toprağa bağlı olalım. kök salalım. ayaklarımız yere sağlam bassın. (- benden sana bir aşk mektubu)


Not: Bu kitap yorumu yazısı reklam değildir, kitap önerisidir.



10 yorum:

  1. alıntılar twit gibi hoş sözler :) şiirselliği az şiirler demek ki :) sosyal medya dönemi şiirleri gibi :) özlü sözler. şair doğulu ya belki batıya değişik geliyordur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani evet, belki yazar başta sosyal medyada paylaşmıştır bunları sonra kitaplaştırmıştır. Böyle de olabilir ama bilgim yok. Ama google'da aratınca ınstagram için yazdığı bilgisi çıkıyor. Muhtemelen önce bir ortamda paylaştı, sonra kitaplaştırdı (diye düşünüyorum). Yine de düz yazı şeklinde yazsa gerçekten edebi değeri artacak, bana güvensiinn yani şair :) Ve bence doğulu olmasıyla yazma şeklinin asla bir ilgisi yok. Zaten bu serbest tarzlar hep batı'dan çıktı ya :)

      Sil
  2. kim kandırdı seni
    kim inandırdı
    başka birinin
    seni tam yapacağına. Ama bize hep böyle söylendi :)

    YanıtlaSil
  3. Kitabı duymuştum da şiir kitabı olduğunu bilmiyordum. Sanırım pek benlik değil, alıntılara baktım da. :)

    YanıtlaSil
  4. Alıntılar hoşuma gitti, şiir çok nadir okuyorum. Kitap alışkanlığımı nasıl kazandıysam şiiri de öyle kazanmaya çalışıyorum, sevdiğim konularla ilgili okuyarak. Denk gelirsem alır, okurum. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şiirlerde ben aslında dediğim gibi şairin kendinden bahsettiği ve serbest ölçüde şiirleri seviyorum. Aşk şiirleri beni bunaltmıştır oldum olası ki ben biraz şiiri de içine alan bir alanı okudum bir de üni'de :) Öte yandan daha çok şiir okumak istiyorum. Çünkü şiirin melodik üslubunun kendi anlatımıma da yansımasını istiyorum. Ama tabi şiir seçerken ilgimizi çekmesi önemli dediğin gibi. Bu şair popülermiş baya ama sunuş tarzı dikkate değer olsa da edebi açıdan çok yetersiz bence. Şiir, hislerini anlatmanın bir yolu ancak aynı zamanda dili kullanma sanatı, hatta büyüsü. Şairler de biraz hokus pokus yapabilmeli bence :)

      Sil
  5. Alıntılar çok hoşuma gitti, aslında isminden dolayı merak ettiğim bir kitaptı biraz olsun merakım giderildi tadımlık bir kitap gibi ağır bir kitap okurken araya sıkıştırılmalık gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tam olarak öyle bir kitap bence de. Bazen rastgele sayfa açıp okuyorum :)

      Sil

Popüler Yayınlar